Nationale Politieke Index: de highlights van oktober

Door alle cijfertjes kan het lastig zijn om in een oogopslag de opvallende uitkomsten te zien. Hieronder daarom enkele highlights van de redactie van de Nationale Politieke Index van oktober 2021. Let op: deze cijfers hebben alleen betrekking op de maand oktober.

Gemiddelde is gedaald

In de ranglijst zie je dat deze is verdeeld tussen “blauwe” en “grijze” Kamerleden. De blauwe Kamerleden scoren bovengemiddeld en de grijze Kamerleden ondergemiddeld.

Het gemiddelde is gedaald. Waar in augustus 59 Kamerleden bovengemiddeld scoorden was dat in september gestegen naar 63 Kamerleden. Dit is nu gedaald naar plek 57. Deze plek wordt ingenomen door het VVD Kamerlid Judith Tielen.

Top 10

In de top 10 hebben we een aantal nieuwkomers. Dit komt voornamelijk omdat we nu alleen de cijfers laten zien van de maand oktober en niet meer de maanden daarvoor meerekenen. Kamerleden die in september niet in top 10 stonden zijn Renske Leijten (SP) van plek 11 naar 2, Pieter Omtzigt van plek 134 naar 5, Stephan van Baarle (DENK) van plek 14 naar 6, Lammer van Raan (PvdD) van plek 26 naar 7, Don Ceder (ChristenUnie) van plek 15 naar 9 en Wybren van Haga (Groep Van Haga) van plek 31 naar 10.

Weging-slider

Op de NPI website kun je met drie sliders (schuifknoppen) de weging aanpassen. Hierdoor krijg je een aangepaste ranglijst:

Wetgevende taak (100% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Renske Leijten (SP)

2: Caroline van der Plas (BBB)

3: Pieter Omtzigt (Omtzigt)

Controlerende taak (0% wetgeving, controle op 100% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Caroline van der Plas (BBB)

2: Pieter Grinwis (ChristenUnie)

3: Tom van der Lee (GroenLinks)

Volksvertegenwoordiging (0% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 100%)

1: Caroline van der Plas (BBB)

2: Tom van der Lee (GroenLinks)

3: Laurens Dassen (Volt)

Top 25

In de top 25 zijn er wat verschuivingen gekomen. De drie grootste stijgers zijn Pieter Omtzigt, Habtuma de Hoop en Agnes Mulder. De stijging van Pieter Omtzigt komt niet uit de lucht vallen. Hij is half september teruggekomen van zijn vier maanden ziekteverlof en heeft daarom veel punten gemist. Oktober is zijn eerste volledige maand in de Tweede Kamer sinds de verkiezingen. Habtuma de Hoop (Pvda) heeft zijn stijging (mede) te danken aan zijn initiatiefwetsvoorstel om een aantal bepalingen ten behoeve van gelijke kansen in het onderwijs tot te voegen aan artikel 23 in de Grondwet. Agnes Mulder (CDA) heeft veel punten weten te verzamelen op de controlerende taak door aangenomen moties en haar deelname aan technische briefings.

Top 10 nieuwkomers

In de top 10 van de nieuwkomers zijn er ook wijzigingen. Habtuma de Hoop (Pvda) heeft ook hier een sprong gemaakt en komt van plek 15 de top 10 binnen op plek 5. Het VVD Kamerlid Silvio Erkens heeft een goede maand gehad en vinden we terug op de tiende plaats. Silvio Erkens is daarmee ook het hoogst scorende VVD Kamerlid in de totale ranglijst.

Fracties en voorzitters uitgelicht

Uiteraard hebben we de fractievoorzitters van de eenpitters, zoals Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Liane den Haan en Sylvana Simons, die hoog scoren. Maar hoe scoren de fractievoorzitters en de fracties van de andere partijen.

VVD - Hoewel het formeel Mark Rutte is nemen wij hier zijn plaatsvervanger voor de vergelijking, Sophie Hermans. Zij staat op plek 103. De VVD fractie staat wel eerste in de fractieranglijst. Zij hebben met 34 zetels 1020 punten meer dan de D66 fractie die de tweede plaats hebben. Bij de VVD scoren vijf van de vierendertig Kamerleden bovengemiddeld.

D66 - Sigrid Kaag stond op plek 123, daar is weinig aan veranderd. Zij is een plek gedaald naar plaats 124. Bij D66 scoren zes van de vierentwintig Kamerleden bovengemiddeld.

CDA - Wopke Hoekstra’s taken (plek 124, met evenveel punten als Sigrid Kaag) worden over het algemeen overgenomen door Pieter Heerma (plek 140). De CDA fractie als geheel heeft wel een plek moeten inleveren en staan nu vierde in de fractieranglijst.

PVV - Waar Geert Wilders de vorige maand nog een mooie plek 45 had, is dat deze maand plek 85. De gehele PVV fractie scoort ondergemiddeld (gemiddelde ligt op plek 63) met Martin Bosma als hoogste in de ranglijst op plek 70.

SP - Lilian Marijnissen staat op plek 129. Ze mag echter wel trots zijn op haar hele fractie omdat het de hoogst scorende oppositiepartij is. De SP staat zelfs derde deze maand! Met 7 Kamerleden in de top 40 en zelfs een tweede plek voor Renske Leijten.

GroenLinks - Jesse Klaver is iets gestegen van plek 120 naar plek 118. Vrijwel iedereen in de GroenLinks fractie scoort bovengemiddeld (Inclusief het vertrokken Kamerlid Bart Snels). Alleen Klaver zelf en de vervanger van Snels (Suzanne Kröger) scoren onder het gemiddelde. In het geval van Kröger is dat niet vreemd aangezien ze pas op 28 oktober is geïnstalleerd.

Partij van de Arbeid - Lilianne Ploumen staat op plek 90. Van haar fractie (negen zetels) scoren zeven Kamerleden bovengemiddeld. Alleen Khadija Arib en Ploumen scoren ondergemiddeld.

Christenunie - Gert Jan Segers heeft een duik gemaakt van plek 46 naar plek 117. De reden hiervoor ligt waarschijnlijk bij de formatiegesprekken. De fractie van de ChristenUnie doet het nog geweldig. Twee Kamerleden in de top 10 en een mooie derde plek voor Pieter Grinwis (de nummer 1 van vorige maand) is een knappe prestatie. De fractie is in zijn geheel iets gezakt op de fractieranglijst naar plek 9.

FvD - Ook in oktober scoort alleen Pepijn van Houwelingen bovengemiddeld bij de FvD (plek 43). Forum leider Thierry Baudet is deze maand geëindigd op plek 143. Hij heeft 20 punten gekregen voor het stellen van Kamervragen.

Partij voor de Dieren - Esther Ouwehand (#126) heeft twee Kamerleden die bovengemiddeld scoren en vier Kamerleden, waaronder zijzelf, die ondergemiddelde scoren. Lammer van Raan staat voor het eerst in de top 10 en dit komt mede door zijn initiatiefwetsvoorstel om de Klimaatwet te wijzigen. Zijn fractiegenoot Christine Teunissen scoort ook bovengemiddeld met plek 57. Wat opvallend is dat de hele PvdD fractie (6 zetels) slechts 345 punten meer scoort dan de BoerBurgerBeweging (1 zetel).

SGP - Kees van der Staaij vinden we terug op plek 62. De fractie scoort iets minder dan voorgaande maanden met een plek 23 voor Chris Stoffer en plek 49 voor Roelof Bisschop.

DENK - Farid Azarkan heeft zijn stijgende lijn vastgehouden. Van plek 18 naar 15. Zijn fractie doet het ook erg goed met een zesde plek voor nieuwkomer Sephan van Baarle en plek 24 voor oudgediende Tunahan Kuzu. Als fractie staat DENK nu op de achtste plek. Slechts 500 punten minder dan de PVV (17 zetels).

JA21 - Alledrie de Kamerleden van Ja21 scoren nog steeds bovengemiddeld. Joost Eerdmans is iets gedaald naar plek 52 (van plek 30). Zijn fractiegenoot Derk Jan Eppink staat net buiten de top 10 van de nieuwkomers.

VOLT - Ook bij Volt scoren alledrie de Kamerleden bovengemiddeld. Fractievoorzitter Laurens Dassen mag trots zijn op zijn zestiende plek. Op het gebied van volksvertegenwoordiging staat Dassen zelfs derde.

Groep Van Haga - Hoewel dit een afsplitsing betreft, heeft deze groep wel meerdere zetels. Daarom is Groep Van Haga ook opgenomen in deze lijst. De fractieleider van Groep Van Haga, Wybren van Haga staat op plek 10. Wat een mooie prestatie is. Hij is opgeklommen van plek 32.

Vorige
Vorige

Aanpassingen in de Index van de maand oktober

Volgende
Volgende

Renske Leijten (SP) op plaats 2 in oktober, SP scoort met 9 zetels beter dan veel grotere PVV en CDA