Renske Leijten (SP) op plaats 2 in oktober, SP scoort met 9 zetels beter dan veel grotere PVV en CDA

Zoals vorige maand aangekondigd zullen wij vanaf nu maandelijks rapporteren wie volgens de Nationale Politieke Index in de afgelopen maand ‘waardevolle’ Kamerleden zijn. Hierdoor kunnen we buitengewone parlementaire prestaties nog beter herkennen en met jullie delen.

Aan het eind van het politieke jaar zullen we een totaallijst presenteren waaruit blijkt wie de meest waardevolle Kamerleden zijn van het jaar 2021/2022. Dit alles op basis van de relevante werkzaamheden die deze politici in het parlement verrichten en die vaak minder zichtbaar zijn dan bijvoorbeeld optredens in de media.

Door de nieuwe werkwijze begint elk Kamerlid, iedere maand met nul punten. Het is daarom best verassend dat Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Grinwis (CU) wederom bij de eerste drie zitten. Nieuwkomer in de top drie is Renske Leijten (SP). En ook Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) staat na langdurige afwezigheid in oktober (de maand van zijn rentree in Den Haag) op een mooie vijfde plaats. Een groot voordeel van de rapportage per maand is, dat we nu beter kunnen zien wáárom iemand hoog scoort in de Nationale Politieke Index. En vergeet niet: wie jij het béste Kamerlid vindt bepaal je natuurlijk helemaal zelf!

Top 3

Caroline van der Plas (BBB) is de maand begonnen met haar inbreng bij het debat over de initatiefnota van Hilde Palland (CDA) over familiebedrijven, ze heeft daarnaast een bijdrage geleverd aan commissiedebatten over Afghanistan en Klimaat en Energie. Maar de meeste punten heeft zij binnengehaald door acht(!) aangenomen moties. Belangrijk omdat het in de politiek gaat om het krijgen van meerderheden voor besluiten. Haar meest opvallende activiteit in de dit verband was wellicht de aangenomen motie waarbij zij opriep om te onderzoeken of Afghaanse vluchtelingen konden worden opgevangen in het nieuwe Tweede Kamer gebouw. Ook door haar bijdrage bij verschillende begrotingsdebatten heeft ze goed gescoord. Van der Plas nam onder andere deel aan het begrotingsdebat van VWS en Binnenlandse zaken.

De nummer twee Renske Leijten (SP) heeft op wetgeving heel goed gescoord. Zo heeft zij bij het debat over de Kieswet (experiment met het stembiljet) twee amendementen aangenomen gekregen. Zowel haar amendement over het ook geldig laten verklaren van stemmen waar alleen een stemvakje voor de lijst is ingekleurd als het verplicht registeren van partijlogo’s, is aangenomen door de Tweede Kamer. Ook twee aangenomen moties en haar inbreng bij verschillende begrotingsdebatten, hebben ervoor gezorgd dat ze deze maand een topnotering heeft.

De nummer drie van de lijst, Pieter Grinwis (CU), heeft afgelopen maand voordeel gehad van zijn financiële portefeuille. Met de algemene financiële beschouwingen, herstel operatie Kinderopvangtoeslag en pakket belastingplan 2022 had hij genoeg te doen. Zijn hoeveelheid aangenomen moties blijft hoog. Met maar liefst tien aangenomen moties heeft dit grote invloed gehad op zijn derde plek.

Opvallende stijgers

Er zijn deze maand twee initiatiefwetten ingediend door Kamerleden. Door de lange voorbereiding en het lange traject dat hier op volgt, scoor je hiermee veel punten. Het nieuwe Kamerlid Habtuma de Hoop (Pvda) heeft vorige maand een initiatiefwetsvoorstel ingediend om een aantal bepalingen aan art 23 van de Grondwet (dat gaat over onderwijs) toe te voegen. Hij is voornemens om met deze bepalingen meer gelijkheid in het onderwijs te creëren.

Kamerlid Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend voor het wijzigen van de Klimaatwet. De nummer 7 van deze maand beoogd hiermee te stimuleren dat Nederland zo spoedig mogelijk een zo groot mogelijke bijdrage gaat leveren aan het voorkomen van een verdere opwarming van de Aarde.

Fracties

Bij de fracties is ook een opmerkelijke nieuwe nummer 3. De SP fractie (9 zetels) heeft de derde plek deze maand. Toch opvallend omdat ze, samen met de Pvda, de vijfde partij van Nederland is en behoorlijk wat minder zetels heeft dan het CDA en de PVV. Voor CDA zijn er wellicht ‘verzachtende’ omstandigheden vanwege de formatie. Aan de onderkant van onze lijst is goed te zien welke Kamerleden deelnemen aan de formatiegesprekken of andere taken hebben dan het Kamerwerk.

























Vorige
Vorige

Nationale Politieke Index: de highlights van oktober

Volgende
Volgende

Aanpassingen in de Index van maart-september