Aanpassingen in de Index van maart-september

Vrijdag 15 oktober is de nieuwe ranglijst van de Nationale Politieke Index gepubliceerd. Deze geïndexeerde ‘ranking’, gebaseerd op de data afkomstig van de Tweede Kamer zelf en probeert een objectief beeld te geven van de werkzaamheden van Tweede Kamerleden in Den Haag. De zichtbare en onzichtbare taken van parlementariërs worden zo goed mogelijk beeld gebracht.

Aanpassingen

Zoals aangekondigd bij onze lancering zijn er een aantal wijzigingen gekomen in de ICT systemen bij de Tweede Kamer waardoor wij genoodzaakt zijn om een aantal aanpassingen te doen. Het voordeel van de aanpassingen is dat wij nog beter kunnen zien waar een Kamerlid aan heeft deelgenomen.

Voorheen werd een plenair debat (debat in de grote zaal) alleen als “Plenair debat” geregistreerd maar ze hebben nu meer differentie aangebracht. Hierdoor kunnen we nog gerichter onze weging toepassen. Wij proberen altijd de juiste balans te zoeken tussen onze drie hoofd indicatoren (wetgeving, controle en volksvertegenwoordiging) en door de nieuwe data sloeg de balans teveel naar volksvertegenwoordiging en dat ging ten koste van de wetgeving. Hier hebben we aanpassingen op gemaakt. We hebben na het ontvangen van (constructieve) kritiek ook een aangenomen amendement hoger gewaardeerd dan een aangenomen motie.

Daarnaast zaten er twee doorreken fouten in de versie van Augustus. De punten voor deelname aan een Parlementaire Enquête/Commissie werden niet goed doorgerekend (dit is nu aangepast) en ook de initiatiefwetten (twee tot zover) zijn nu goed doorberekend. Dit heeft weinig invloed gehad op de bovenste helft van de ranglijst.

Extra indicator

Op verzoek van verschillende Kamerleden hebben wij ook de (niet vaste) commissies meegenomen als indicator. Deze hebben wij toegevoegd onder de hoofdindicator “controle”. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de commissie van Rijksuitgaven, het presidium en de commissie voor werkwijze. In totaal nemen wij nu 17 extra commissies mee. De plaatsvervangende leden nemen wij vooralsnog niet mee.

Voorzitters

Behalve de Voorzitter van de Tweede Kamer (Vera Bergkamp) telt de Kamer ook verschillende ondervoorzitters of tijdelijke voorzitters. Deze data hopen wij in de toekomst ook te ontvangen en zullen dan worden toegevoegd als extra indicator.

Vorige
Vorige

Renske Leijten (SP) op plaats 2 in oktober, SP scoort met 9 zetels beter dan veel grotere PVV en CDA

Volgende
Volgende

Pieter Grinwis (ChristenUnie) neemt koppositie over op ranglijst meest waardevolle Kamerleden: “Nu extra gemotiveerd”