Pieter Grinwis (ChristenUnie) neemt koppositie over op ranglijst meest waardevolle Kamerleden: “Nu extra gemotiveerd”

Pieter Grinwis (ChristenUnie) is het meeste ‘waardevolle’ lid van de Tweede Kamer op dit moment. Hij neemt de koppositie over van Caroline van der Plas (BBB). Dat blijkt uit gegevens van de Nationale Politieke Index die zijn bijgewerkt tot eind september van dit jaar en die vrijdag 15 oktober bekend zijn gemaakt. Grinwis zegt in een reactie: “Deze index is een mooie aanmoediging voor Kamerleden die het parlementaire werk als ambacht zien en oppakken.”

De Nationale Politieke Index brengt in kaart wat Kamerleden precies doen in het parlement. Daarbij wordt gekeken naar de drie rollen die een Kamerlid heeft; wetgever, controleur van de regering en volksvertegenwoordiger. Iedere Kamerlid krijgt een score voor relevante activiteiten gebaseerd op cijfers van de Tweede Kamer zelf.

Kamerlid Pieter Grinwis daarover: “Uniek en heel goed dat de Politieke Index juist hier de schijnwerper op richt. Dit zijn immers onze kerntaken: wetten maken, de regering controleren en onze burgers vertegenwoordigen, daarbij goed gebruik makend van de instrumenten die Kamerleden ter beschikking staan.”

Grinwis was voor zijn Kamerlidmaatschap, dat begon in maart van dit jaar, raadslid voor de ChristenUnie in Den Haag. Hij zegt: “Wat leuk is om te zien dat de werkwijze die ik als raadslid -als éénpitter in de oppositie had - deze landelijk ook vruchtbaar is. Het zou natuurlijk prachtig zijn als de Politieke Index erin zou slagen het vele lokale werk van raadsleden ook inzichtelijk te maken voor een groter publiek. Ondertussen ga ik extra gemotiveerd, samen met mijn 149 collega’s, weer aan de slag voor heel Nederland.”

De fractie van Grinswis, de ChristenUnie, doet het ohet opvallend goed met maar liefst drie Kamerleden in de top 15. Naast Grinwis staat Miriam Bikker op 5 en Don Ceder op 15. Hoogstscorende fractie is die van de VVD, tevens de grootste fractie in de Kamer.

Vorige
Vorige

Aanpassingen in de Index van maart-september

Volgende
Volgende

Nationale Politieke Index: de highlights van maart-september