Nationale Politieke Index: de highlights van maart-september

Door alle cijfertjes kan het lastig zijn om in een oogopslag de opvallende uitkomsten te zien. Hieronder daarom enkele highlights van de redactie van de Nationale Politieke Index van september 2021. Let op: deze cijfers hebben betrekking op de gehele periode maart-september 2021.

Gemiddelde is iets omhoog gegaan

In de ranglijst zie je dat deze is verdeeld tussen “blauwe” en “grijze” Kamerleden. De blauwe Kamerleden scoren bovengemiddeld en de grijze Kamerleden ondergemiddeld.

Het gemiddelde is iets omhoog gegaan. Waar in augustus 59 Kamerleden bovengemiddeld scoorden is dat nu gestegen naar 63 Kamerleden. Kiki Hagen (D66) is met plek 63 de laatste die bovengemiddeld scoort.

Top 10

Behalve dat we een nieuwe nummer 1 hebben deze maand (Pieter Gwinwis, CU) hebben we ook twee nieuwkomers in de top tien. Peter Kwint (SP) is gestegen van plaats 19 naar 6. Ook Tom van der Lee (GroenLinks) is in de top 10 binnengekomen van plaats 14 naar plaats 8.

Weging-slider

Op de NPI website kun je met drie sliders (schuifknoppen) de weging aanpassen. Hierdoor krijg je een aangepaste ranglijst:

Wetgevende taak (100% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Lisa Westerveld

2: Peter Kwint

3: Mirjam Bikker

Controlerende taak (0% wetgeving, controle op 100% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Pieter Grinwis

2: Michiel van Nispen

3: Stephan van Baarle

Volksvertegenwoordiging (0% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 100%)

1: Caroline van der Plas

2: Sylvana Simons

3:Pieter Grinwis

Top 25

In de top 25 zijn er drie grote stijgers. De grootste stijgers zijn Salima Belhaj (D66), Anne Kuik en Peter Kwint. De opvallende grote stijging komt mede door de commissies die we hebben toegevoegd en waar zij aan deelnemen. De punten zijn met terugwerkende kracht toegekend.

Top 10 nieuwkomers

In de top 10 van de nieuwkomers is er weinig veranderd. Chris Stoffer (SGP) is weggevallen, want hij hoorde niet in dit rijtje thuis. Hij heeft immers al (bijna) een periode in de Kamer gezeten. Daardoor is Laurens Dassen (Volt) in de top 10 gekomen.

Fracties en voorzitters uitgelicht

Uiteraard hebben we de fractievoorzitters van de eenpitters, zoals Caroline van der Plas en Sylvana Simons, die hoog scoren. Ook hebben we met Groep Omtzigt een nieuwe groep in de Kamer gekregen door de afsplitsing van Pieter Omtzigt. Maar hoe doen de fractievoorzitters het van de andere partijen met meer zetels?

VVD - Hoewel het formeel Mark Rutte (plek 128) is nemen wij hier zijn plaatsvervanger voor de vergelijking, Sophie Hermans. Zij staat op plek 115.

D66 - Door het aftreden van Sigrid Kaag is zij nu ook formeel de enige fractievoorzitter. Zij staat op plek 123. Rob Jetten staat op plek 129.

CDA - Wopke Hoekstra’s taken (plek 131) worden over het algemeen overgenomen door Pieter Heerma (plek 82)

PVV - Hoewel de PVV als fractie nog op stoom moet komen staat Geert Wilders op een mooie plek 45. Alleen Fleur Agema van de PVV fractie scoort hoger met plek 37.

SP - Lilian Marijnissen staat op plek 99. Ze mag echter wel trots zijn op haar hele fractie omdat het de hoogst scorende oppositiepartij is.

GroenLinks - Jesse Klaver staat op plek 120. Hiermee is hij het laagst scorende Kamerlid van de GroenLinks fractie.

Partij van de Arbeid - Lilianne Ploumen staat op plek 78. Van haar fractie (negen zetels) scoren zes Kamerleden bovengemiddeld.

Christenunie - Gert Jan Segers (plek 46) mag ook ontzettend trots zijn op zijn fractie. Drie Kamerleden in de top 15 met Pieter Grinwis op de eerste plek. Dat de fractie in zijn geheel hoog scoort (net iets minder dan de voltallige PVV fractie met 17 zetels) is opmerkelijk, omdat Carola Schouten (plek 151) alleen formeel Kamerlid is maar geen taken binnen de fractie heeft vanwege haar ministerschap.

Partij voor de Dieren - Esther Ouwehand (plek 112) heeft drie Kamerleden die bovengemiddeld scoren en drie Kamerleden, waaronder zijzelf, die ondergemiddelde scoren. Frank Wassenberg staat op plek 65 en bovengemiddeld scoor je vanaf plek 63 en hoger.

SGP - Op plek 29 mag Kees van der Staaij trots zijn. Zeker omdat de andere twee Kamerleden nog hoger scoren en zelfs een plek in de top 10 hebben (Chris Stoffer)

DENK - Farid Azarkan is deze periode actief begonnen. Met plek 18 heeft hij de hoogste positie van de meerzetel partijen. Ook mag Farid trots zijn op zijn nieuwkomer Stefan van Baarle die een plek in de top 15 heeft. Bij de nieuwkomers staat Van Baarle zesde.

JA21 - Alledrie de Kamerleden van Ja21 scoren bovengemiddeld. Joost Eerdmans scoort het hoogst met een plek 30. Een vergelijkbare plaats met de fractievoorzitter van Volt en Groep Van Haga die ook fractievoorzitter zijn van een fractie met drie zetels.

VOLT - Ook bij Volt scoren alledrie de Kamerleden bovengemiddeld. Vrijwel vergelijkbaar met de JA21 fractie. Fractievoorzitter Laurens Dassen heeft met plek 33 een mooie plek.

FvD - Bij de Forum voor Democratie fractie scoort alleen Pepijn van Houwelingen bovengemiddeld (plek 54). Dat de BBB met één zetel hoger scoort dan de gehele FvD fractie is wel opvallend te noemen. Forum leider Thierry Baudet heeft met zijn 113de positie een vergelijkbare plek als de fractievoorzitter van andere oppositiepartijen zoals SP, PvdD en GroenLinks.

Groep Van Haga - Hoewel dit een afsplitsing betreft, heeft deze groep wel meerdere zetels. Daarom is Groep Van Haga ook opgenomen in deze lijst. De fractieleider van Groep Van Haga, Wybren van Haga staat op plek 31. Hij is opgeklommen van plek 40. De fractie als geheel scoort wel lager dan de BBB en BIJ1, wat opmerkelijk is. Dit komt voornamelijk doordat Kamerlid Hans Smolders nog niet in staat is geweest om (veel) punten te scoren. Hij staat op plek 144.

Vorige
Vorige

Pieter Grinwis (ChristenUnie) neemt koppositie over op ranglijst meest waardevolle Kamerleden: “Nu extra gemotiveerd”

Volgende
Volgende

Caroline van der Plas (BBB): “Transparantie van groot belang”