Aanpassingen in de Index van de maand oktober

Vrijdag 12 november is de nieuwe ranglijst van de Nationale Politieke Index gepubliceerd. Deze geïndexeerde ‘ranking’, is gebaseerd op data afkomstig van de Tweede Kamer zelf en probeert een zo objectief mogelijk beeld te geven van de werkzaamheden van Tweede Kamerleden in Den Haag. De zichtbare en onzichtbare taken van parlementariërs worden zo ‘meetbaar’ in beeld gebracht.

Aanpassingen

De grootste aanpassing is dat we de ranglijst niet meer baseren op de cumulatieve cijfers van alle afgelopen maanden (sinds de installatie van de Kamer in maart van dit jaar) maar we nu alleen de cijfers per maand (in dit geval oktober) rapporteren. Hierdoor kunnen wij beter laten zien welke Kamerleden iets ‘bijzonders’ doen in een maand (bijvoorbeeld door een initiatiefwet in te dienen) en daarmee goed scoren op onze index . Aan het eind van het politieke jaar (zomer 2022) zullen we de ranglijst gebaseerd op het hele jaar (cumulatieve data) publiceren en kunnen we zeggen wie het meest waardevolle Kamerlid is van het jaar 2021/2022.

Aanpassing in weging

Wij zullen continue monitoren of de weging die wij toepassen ervoor zorgt dat we het meest waardevolle Kamerlid op basis van de Nationale Politieke Index kunnen (h)erkennen. Dit doen wij op basis van tips die wij krijgen van (oud) Tweede Kamerleden of andere geïnteresseerden die ons hierover benaderen en natuurlijk op basis van onze eigen inzichten en die van door ons geraadpleegde kenners. Deze maand hebben wij de ‘deelname aan debatten’ score naar beneden bijgesteld en de indicator ‘aangenomen moties en amendementen’ naar boven bijgesteld. Dit leidt niet tot grote verschuivingen maar geeft wel een evenwichtiger beeld van de prestaties van Kamerleden ten opzichte van elkaar.

Roadmap

Wij blijven in gesprek om extra indicatoren toe te voegen aan onze index. Zo hebben we nu ook toegang tot de data die ons meer inzicht geven in de kabinetsappreciatie (of een motie/amendement wordt afgeraden of “oordeel Kamer” krijgt). Wij hopen hiermee in de nabije toekomst de aangenomen moties/amendementen nog beter te kunnen waarderen. We nodigen iedereen van harte uit om met ons mee te denken, de Nationale Politieke index is nog volop in ontwikkeling en jullie input is daarbij van groot belang.

Vorige
Vorige

Aanpassingen in de Index van de maand november

Volgende
Volgende

Nationale Politieke Index: de highlights van oktober