Nationale Politieke Index: de highlights van mei

Door alle cijfertjes kan het lastig zijn om in een oogopslag de opvallende uitkomsten te zien. Hieronder daarom enkele highlights van de redactie van de Nationale Politieke Index. Let op: deze cijfers hebben alleen betrekking op de maand mei.

Gemiddelde is gestegen

In de ranglijst zie je dat deze is verdeeld tussen “blauwe” en “grijze” Kamerleden. De blauwe Kamerleden scoren bovengemiddeld en de grijze Kamerleden ondergemiddeld.

Het gemiddelde is iets behoorlijk gestegen. Waar in maart 63 Kamerleden bovengemiddeld scoorden was dat in mei gestegen naar 74 Kamerleden. Deze plek wordt ingenomen door VVD Kamerlid Eelco Heinen.

Top 10

In de top 10 zien we vooral bekende gezichten. Uiteraard is Lisa Westerveld (GroenLinks) opvallend met haar eerste plek. Ook Inge van Dijk (CDA) mag hier genoemd worden. Voor de eerste keer een coalitie Kamerlid in de top 3.

Weging-slider

Op de NPI website kun je met drie sliders (schuifknoppen) de weging aanpassen. Hierdoor krijg je een aangepaste ranglijst:

Wetgevende taak (100% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Lisa Westerveld (GroenLinks)

2: Inge van Dijk (CDA)

3: Maarten Hijink (SP)

Controlerende taak (0% wetgeving, controle op 100% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Wybren van Haga

2: Michiel van Nispen (SP)

3: Pieter Grinwis (ChristenUnie)

Volksvertegenwoordiging (0% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 100%)

1: Caroline van der Plas (BBB)

2: Wybren van Haga

3: Raymond de Roon

Top 10 nieuwkomers

In de top 10 van de nieuwkomers zijn er ook wijzigingen. Ook hier start ieder Kamerlid met nul punten. Ruben Brekelmans (VVD) staat hier op een mooie derde plek. Ook Liane den Haan en Derk Boswijk (CDA) scoren hoog in de nieuwkomers lijst.

Fracties en voorzitters uitgelicht

Uiteraard hebben we de fractievoorzitters van de ‘eenpitters’, zoals Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Liane den Haan en Sylvana Simons, die hoog scoren. Maar hoe scoren de fractievoorzitters en de fracties van de andere partijen.

VVD - Sophie Hermans. Zij heeft 25 punten gehaald in april. Dit komt echter alleen door haar deelname aan de commissie voor Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zonder deze deelname had ze nul punten gehaald. De fractie zelf staat weer bovenaan. Dit komt mede door de mooie 14de plek voor Judith Tielen en een 19de plek voor Ruben Brekelmans.

D66 - Jan Paternotte staat op plek 142ste plek. Ook dit komt alleen vanwege zijn deelname aan de commissie voor Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De D66 fractie heeft een mindere maand gehad. Geen enkel Kamerlid staat in de top 20. Hoogste notering is voor Anne-Marijke Podt op plek 23.

CDA - Pieter Heerma staat op plek 142. Ook dit komt alleen vanwege zijn deelname aan de commissie voor Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Inge van Dijk was wederom het best scorende Kamerlid van het CDA. Deze keer met een mooie tweede plek. Door haar aanwezigheid bij verschillende wetsoverleggen (en een amendement aangenomen krijgt), door Kamervragen te stellen, aangenomen moties en technische briefings bij te wonen, heeft ze over de breedte goed gescoord waardoor haar tweede plaats meer dan verdient is.

PVV - Geert Wilders doet het niet heel anders dan zijn collega’s bij de andere grote fracties. Plek 121 met 150 punten. Wel heeft de PVV fractie, naar eigen maatstaven, bovengemiddeld gescoord door 6 Kamerleden te hebben die bovengemiddeld scoren. Raymond de Roon heeft hier de hoogste positie met plek nummer 31.

SP - Lilian Marijnissen staat op plek 118. Zij heeft 20 punten gehaald met een set Kamervragen. Weer scoren ze boven hun stand omdat ze de op de vierde plek staan in de fractieranglijst. Met drie Kamerleden in de top 10, doen ze het fantastisch. Michiel van Nispen is deze maand de best scorende SP’er met een zesde plek.

GroenLinks - Jesse Klaver staat met 150 punten op de 121 plek. Dit is vergelijkbaar met zijn collega fractievoorzitters. Het is wel voor het eerst dat, behalve Klaver zelf, zijn volledige fractie bovengemiddeld scoort. Een derde plek in het fractieoverzicht als gevolg. Met initiatiefwetgevingen die zijn aangenomen in de Tweede Kamer van Bromet en Ellemeet, scoren ze goede punten. De top notering van Lisa Westerveld is de uitschieter. Zij is een vaste klant in de top 15 van de NPI maar heeft nog nooit de eerste plek weten te bemachtigen. Met haar vier aangenomen amendementen bij de wet Wijziging van diverse wetten in verband met zwijgbedingen in jeugdzorg, zorg en ondersteuning en Regels omtrent de instelling van de Nederlandse Sportraad (Wet op de Nederlandse Sportraad) heeft ze de meeste punten gehaald. Echter om op de eerste plek te komen moet je meer doen. Zo heeft ze ook aangenomen moties, Kamervragen gesteld, commissiedebatten gedaan, aanwezig geweest bij een rondetafel gesprek en heeft meerdere petities in ontvangt genomen. Een drukke maand voor Lisa Westerveld!

Partij van de Arbeid - Attje Kuiken stond vorige maand nog op plek 25 maar is nu afgezakt naar plek 55. Voor het eerst dat oud Kamervoorzitter Khadija Arib bovengemiddeld scoort. Met het nieuwe (doch ervaren) Kamerlid Mohammed Mohandis is de fractie ook weer op volle sterkte.

Christenunie - Gert Jan Segers is geëindigd op plek 126. ChristenUnie laat wel zien hoe je als kleine partij, die ook nog eens in de coalitie zit, hoog kan scoren. Drie Kamerleden staan in de top 10! Met een prachtige vierde plaats voor Pieter Grinwis. Don Ceder (#7) en Stieneke van der Graaf (#8) zijn de andere twee in de top 10.

FvD - Na zijn slechte maand april is Pepijn van Houwelingen weer iets gestegen. Plek 40 deze keer. Nog steeds de best scorende FvD’er. De andere vier komen niet boven het gemiddelde uit. Forum leider Thierry Baudet staat met 100 punten op plek 129. Vergelijkbaar met andere fractievoorzitters.

Partij voor de Dieren - Esther Ouwehand (#135) heeft 90 punten weten te verzamelen. De fractie heeft twee Kamerleden die bovengemiddeld scoren en vier Kamerleden, waaronder zijzelf, die ondergemiddelde scoren. Lammer van Raan scoort hoog met zijn 18de plek. Waarbij nieuw Kamerlid Leonie Vestering de weg naar boven weer gevonden heeft. De afgelopen maanden heeft zij lopen worstelen met haar gezondheid en dan is 385 punten (#80), een mooi resultaat.

SGP - Kees van der Staaij vinden we terug op plek 45. De gehele fractie scoort bovengemiddeld met een 21ste plek voor oud nummer 1 Chris Stoffer en een 25ste plek voor Roelof Bisschop.

DENK - Farid Azarkan blijft continue hoog scoren. Deze keer wel voor het eerst buiten de top 20. Tunahan Kuzu scoort deze keer bovengemiddeld echter staat Stephan van Baarle op een ietwat teleurstellende plaats 77.

JA21 - Joost Eerdmans scoort net iets bovengemiddeld met plek 53. Nog steeds stukken beter dan veel andere fractievoorzitters. Maarten Goudzwaard, de tijdelijke vervanger van Pouw-Verweij, blijft lekker scoren. Deze keer plek 39.

VOLT - Beide Kamerleden scoren weer bovengemiddeld, al is het deze maand nog krapper. Fractievoorzitter Dassen op plek 52 en Marieke Koekkoek op een mooie plek 51.

Groep Van Haga - Hoewel dit een afsplitsing betreft, heeft deze groep wel meerdere zetels. Daarom is Groep Van Haga ook opgenomen in deze lijst. De fractieleider van Groep Van Haga, Wybren van Haga staat op een mooie vijfde plek. Hij is hiermee de best scorende fractievoorzitter in dit lijstje, los van de eenpitters. Hans Smolders is van de hatelijke nul af, hij scoort deze maand 15 punten.

Vorige
Vorige

Top 30 van ‘ijverigste’ Tweede Kamerleden in HP/De Tijd van september!

Volgende
Volgende

GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld de nieuwe nummer 1!