GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld de nieuwe nummer 1!

Lisa Westerveld, Kamerlid GroenLins

Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) heeft voor het eerst dit jaar de eerste plaats weten te bemachtigen in de Nationale Politieke Index.

Zoals iedere maand rapporteert de Nationale Politieke Index wie in de afgelopen maand - in dit geval mei 2022 - de ‘hoogst scorende’ Kamerleden zijn. We gebruiken daarbij cijfers van de Kamer zelf.

Dit alles gebaseerd op de drie taken van een Kamerlid (wetgeving, controleur van de regering en volksvertegenwoordiger) die voor de Index van belang zijn. Zo kunnen we buitengewone parlementaire prestaties nog beter herkennen en met jullie delen. Elk Kamerlid, begint iedere maand met nul punten.

Lisa Westerveld is een vaste klant in de top 15 van de NPI maar heeft nog nooit de eerste plek weten te bemachtigen. Met haar vier aangenomen amendementen bij de wet Wijziging van diverse wetten in verband met zwijgbedingen in jeugdzorg, zorg en ondersteuning en Regels omtrent de instelling van de Nederlandse Sportraad (Wet op de Nederlandse Sportraad) heeft ze de meeste punten gehaald. Echter om op de eerste plek te komen moet je meer doen. Zo heeft ze ook aangenomen moties, Kamervragen gesteld, commissiedebatten gedaan, aanwezig geweest bij een rondetafel gesprek en heeft meerdere petities in ontvangt genomen. Een drukke maand voor Lisa Westerveld!

Gemiddelde is gestegen

In de ranglijst zie je dat deze is verdeeld tussen “blauwe” en “grijze” Kamerleden. De blauwe Kamerleden scoren bovengemiddeld en de grijze Kamerleden ondergemiddeld.

Het gemiddelde is iets behoorlijk gestegen. Waar in maart 63 Kamerleden bovengemiddeld scoorden was dat in mei gestegen naar 74 Kamerleden. Deze plek wordt ingenomen door VVD Kamerlid Eelco Heinen.

Top 10

In de top 10 zien we vooral bekende gezichten. Uiteraard is Lisa Westerveld (GroenLinks) opvallend met haar eerste plek. Ook Inge van Dijk (CDA) mag hier genoemd worden. Voor de eerste keer een Kamerlid, van de huidige coalitie, in de top 3. Met drie Kamerleden in de top 10 doet de SP het fantastisch, Michiel van Nispen is deze maand de best scorende SP’er met een zesde plek. Ook de ChristenUnie heeft 3 plaatsen in de top 10. Pieter Grinwis mag trots zijn op zijn vierde plek.

Benieuwd naar de volledige lijst? Volg deze link.

Top 10


Vorige
Vorige

Nationale Politieke Index: de highlights van mei

Volgende
Volgende

Renske Leijten opnieuw op één, Caroline van der Plas en Wybren van Haga runners-up