Nationale Politieke Index: de highlights van maart

Door alle cijfertjes kan het lastig zijn om in een oogopslag de opvallende uitkomsten te zien. Hieronder daarom enkele highlights van de redactie van de Nationale Politieke Index. Let op: deze cijfers hebben alleen betrekking op de maand maart.

Gemiddelde is gestegen

In de ranglijst zie je dat deze is verdeeld tussen “blauwe” en “grijze” Kamerleden. De blauwe Kamerleden scoren bovengemiddeld en de grijze Kamerleden ondergemiddeld.

Het gemiddelde is iets gedaald. Waar in februari 68 Kamerleden bovengemiddeld scoorden was dat in maart gedaald naar 66 Kamerleden. Deze plek wordt ingenomen door het VVD Kamerlid Jacqueline van den Hil.

Top 10

In de top 10 zien we een aantal nieuwe gezichten ten opzichte van februari. Inge van Dijk (CDA), Pieter Omtzigt, Sybren van Haga, Suzanne Kröger (GroenLinks), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en onze nieuwe nummer 1: Renske Leijten.

Weging-slider

Op de NPI website kun je met drie sliders (schuifknoppen) de weging aanpassen. Hierdoor krijg je een aangepaste ranglijst:

Wetgevende taak (100% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Renske Leijten (SP)

2: Pieter Grinwis (ChristenUnie)

3: Joost Sneller (D66)

Controlerende taak (0% wetgeving, controle op 100% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Wybren van Haga

2: Tom van der Lee (GroenLinks)

3: Caroline van der Plas (BBB)

Volksvertegenwoordiging (0% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 100%)

1: Caroline van der Plas (BBB)

2: Pieter Omtzigt

3: Wybren van Haga

Top 10 nieuwkomers

In de top 10 van de nieuwkomers zijn er ook wijzigingen. Ook hier start ieder Kamerlid met nul punten. Pepijn van Houwelingen (FvD) is de top 10 binnengekomen met plek 5. Waar hij vorige maand nog op plek 68 stond. Dit heeft hij grotendeels te danken aan zijn iniatiefswetsvoorstel houdende splitsing van de gemeente Groningen en instelling van de gemeente Haren. Mark Strolenberg (VVD) vinden we terug op de zesde plek. Voor Marieke Koekkoek (Volt) is het ook de eerste keer dat zij in de top 10 staat.

Fracties en voorzitters uitgelicht

Uiteraard hebben we de fractievoorzitters van de ‘eenpitters’, zoals Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Liane den Haan en Sylvana Simons, die hoog scoren. Maar hoe scoren de fractievoorzitters en de fracties van de andere partijen.

VVD - Sophie Hermans. Zij heeft 200 punten gehaald in maart. Met 200 punten staat Hermans op de 115de plaats. De VVD fractie staat wel op 1 in de fractieranglijst. 24 VVD Kamerleden scoren ondergemiddelde.

D66 - Jan Paternotte staat op plek 124ste plek. Met 150 punten scoort hij minder dan zijn collega bij de VVD. D66 heeft over het algemeen een goede maand gedraaid in de Tweede Kamer. Joost Sneller heeft een mooie vierde plek weten te bemachtigen en in totaal zijn er 7 Kamerleden die bovengemiddeld scoren.

CDA - Pieter Heerma staat op plek 133. Inge van Dijk heeft een mooie 5de plek en in totaal scoren acht CDA Kamerleden bovengemiddeld.

PVV - Geert Wilders doet het niet heel anders dan zijn collega’s bij de andere grote fracties. Plek 132 met 115 punten. De ervaren Kamerleden Martin Bosma (#23), Dion Graus (#46) en Fleur Agema (#64) zijn de enige PVV Kamerleden die bovengemiddeld scoren.

SP - Lilian Marijnissen staat op plek 144. Zij heeft 20 punten gehaald met een set Kamervragen. Het zal haar een zorg zijn want haar fractie is (wederom) de best scorende oppositiepartij en met de nieuwe nummer 1 Renske Leijten, zal ze in haar nopjes zijn.

GroenLinks - Jesse Klaver heeft het opvallend goed gedaan in de maand maart. Zeker in vergelijking met andere fractievoorzitters. Plek 63 staat hij deze maand. Met vier Kamerleden in de top 25, heeft GroenLinks het gewoon prima gedaan.

Partij van de Arbeid - Lilianne Ploumen in maart natuurlijk nog fractievoorzitter, dus we nemen haar nog mee. Met 350 punten was ze meer aanwezig dan andere fractievoorzitters maar dat is ook geen buitengewone prestatie. Ze is geëindigd op plek 95. Wel opvallend dat ze in maart nog zitting nam in de commissie “stiekem” terwijl ze een paar weken later er de brui aangeeft.

Christenunie - Gert Jan Segers is een plekje boven collega Ploumen geëindigd (#94). ChristenUnie laat wel zien hoe je als kleine partij, die ook nog eens in de coalitie zit, hoog kan scoren. Vier Kamerleden staan in de top 26 met een prachtige derde plaats voor Pieter Grinwis. Terugkerend Kamerlid Stieneke van der Graaf komt meteen binnen in de top 10.

FvD - Ook in maart, net zoals alle maanden daarvoor scoort alleen Pepijn van Houwelingen bovengemiddeld bij de FvD. Deze keer zelfs in de top 20 vanwege zijn wetsvoorstel rondom Groningen en Haren. Forum leider Thierry Baudet is deze maand geëindigd op de laatste plek met 0 punten. De andere gekozen volksvertegenwoordigers staan allemaal buiten de top 100.

Partij voor de Dieren - Esther Ouwehand (#136) heeft 95 punten weten te verzamelen. De fractie heeft drie Kamerleden die bovengemiddeld scoren en drie Kamerleden, waaronder zijzelf, die ondergemiddelde scoren. Waarbij nieuw Kamerlid Leonie Vestering nul punten scoort.

SGP - Kees van der Staaij vinden we terug op plek 58. De fractie scoort prima met een 13de plek voor Roelof Bisschop en een 19de plek voor Chris Stoffer.

DENK - Farid Azarkan blijft continue hoog scoren. Nu weer op de 11de plek. Stephan van Baarle, in januari nog op een tweede plek, staat deze maand op plek 48.

JA21 - Joost Eerdmans scoort net iets ondergemiddelde met plek 67. Nog steeds stukken beter dan veel andere fractievoorzitters. Derk Jan Eppink heeft een mooie 28ste plek. Kamerlid Pouw-Verweij is op 10 maart met zwangerschapsverlof gegaan en is daarna vervangen door Maarten Goudzwaard.

VOLT - Volt heeft een lastige maand achter de rug. Toch scoren de overgebleven Kamerleden nog bovengemiddeld. Fractievoorzitter Dassen op plek 57 en Marieke Koekkoek op plek 24.

Groep Van Haga - Hoewel dit een afsplitsing betreft, heeft deze groep wel meerdere zetels. Daarom is Groep Van Haga ook opgenomen in deze lijst. De fractieleider van Groep Van Haga, Wybren van Haga staat op de 7de plek. Hij is hiermee de best scorende fractievoorzitter in dit lijstje, los van de eenpitters. Hans Smolders heeft wederom nul punten behaald.

Vorige
Vorige

Renske Leijten (SP) dankzij aangenomen amendementen naar eerste plaats in Nationale Politieke Index

Volgende
Volgende

Kamer doet 68% minder tijdens reces