Renske Leijten (SP) dankzij aangenomen amendementen naar eerste plaats in Nationale Politieke Index

Kamerlid Renske Leijten (SP) is de de nieuwe nummer één in de Nationale Politieke Index van maart 2022. De Haarlemse volksvertegenwoordigster heeft de hoge notering te danken aan wetgevingsamendementen die werden aangenomen, één van de belangrijke prestatie-indicatoren voor Tweede Kamerleden.

Zoals iedere maand rapporteert de Nationale Politieke Index wie in de afgelopen maand - in dit geval maart 2022 - de ‘hoogst scorende’ Kamerleden zijn. We gebruiken daarbij cijfers van de Kamer zelf.

Dit alles gebaseerd op de drie taken van een Kamerlid (wetgeving, controleur van de regering en volksvertegenwoordiger) die voor de Index van belang zijn. Zo kunnen we buitengewone parlementaire prestaties nog beter herkennen en met jullie delen. Elk Kamerlid, begint iedere maand met nul punten.

Op de eerste plaats in de ranglijst van de maand maart, zien we dus Kamerlid Renske Leijten( SP), die met name hoog scoort op ‘wetgeving’. De wetgevende taak van Kamerleden weegt zwaar in de Nationale Politieke Index. Tweede op de ranglijst in maart is Caroline van der Plas (BBB). Het is niet de eerste keer dat het BBB-Kamerlid zich in de top drie weet te nestelen. Knappe nieuwkomer in de top drie is ook Pieter Grinwis (CU) die deze zittingsperiode evenals Caroline van der Plas voor het eerst zitting in de Kamer heeft.

SP Kamerlid Leijten was in maart betrokken bij het indienen van wetgevingsamendementen die ook daadwerkelijk de steun kregen van een meerderheid in de Kamer. Ze kregen daarvoor veel punten van de Nationale Politieke Index omdat het relatief moeilijk is om amendementen (wijzingen of aanvullingen op wetgeving) door de Kamer te krijgen. Dit is echt iets anders dan het stellen van Kamervragen bijvoorbeeld, hoe belangrijk dit ook kan zijn.

Een andere ‘onzichtbare’ prestatie van Renske Leijten in de maand maart is het krijgen van steun voor een nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Het ‘sluitstuk’ van veel politiek getouwtrek in de Kamer, aldus een trotse Renske Leijten.

Wij doen vanzelfsprekend geen uitspraak over de kwaliteit van een Kamerlid of zijn of haar werkzaamheden in het parlement, want vergeet niet: wie jij het béste Kamerlid vindt, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Wel kun je met behulp van de Nationale Politieke Index - beter dan tot nu toe - zien waar jouw favoriete Kamerlid zich mee bezig houdt in het parlement.

Aan het eind van het politieke jaar zullen we een totaallijst presenteren waaruit blijkt wie de best ‘scorende’ Kamerleden zijn van het jaar 2021/2022 in het kader van de Nationale Politieke Index. Dit alles op basis van de relevante werkzaamheden die deze politici in het parlement verrichten en die vaak minder zichtbaar zijn dan bijvoorbeeld optredens in de media.

Vorige
Vorige

Nationale Politieke Index: de highlights van april

Volgende
Volgende

Nationale Politieke Index: de highlights van maart