Nationale Politieke Index: de highlights van april

Door alle cijfertjes kan het lastig zijn om in een oogopslag de opvallende uitkomsten te zien. Hieronder daarom enkele highlights van de redactie van de Nationale Politieke Index. Let op: deze cijfers hebben alleen betrekking op de maand april.

Gemiddelde is gedaald

In de ranglijst zie je dat deze is verdeeld tussen “blauwe” en “grijze” Kamerleden. De blauwe Kamerleden scoren bovengemiddeld en de grijze Kamerleden ondergemiddeld.

Het gemiddelde is iets gedaald. Waar in maart 66 Kamerleden bovengemiddeld scoorden was dat in april gedaald naar 63 Kamerleden. Deze plek wordt ingenomen door Volt fractievoorzitter Laurens Dassen

Top 10

In de top 10 zien we een aantal nieuwe gezichten ten opzichte van eerdere maanden. Voor Hind Dekker-Abdulaziz (D66) is het de eerste top 10 notering.

Weging-slider

Op de NPI website kun je met drie sliders (schuifknoppen) de weging aanpassen. Hierdoor krijg je een aangepaste ranglijst:

Wetgevende taak (100% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Renske Leijten (SP)

2: Hind Dekker-Abdulaziz (D66)

3: Inge van Dijk (CDA)

Controlerende taak (0% wetgeving, controle op 100% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Wybren van Haga

2: Lisa van Ginneken(D66)

3: Stephan van Baarle (Denk)

Volksvertegenwoordiging (0% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 100%)

1: Caroline van der Plas (BBB)

2: Joris Thijssen (Pvda)

3: Pieter Grinwis (ChristenUnie)

Top 10 nieuwkomers

In de top 10 van de nieuwkomers zijn er ook wijzigingen. Ook hier start ieder Kamerlid met nul punten. Hind Dekker-Abdulaziz (D66) is hier ook de hoogste nieuwkomer. Barbara Kathmann (Pvda) en Lisa van Ginneken (D66) hebben we de afgelopen maanden ook niet zo hoog zien staan.

Fracties en voorzitters uitgelicht

Uiteraard hebben we de fractievoorzitters van de ‘eenpitters’, zoals Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Liane den Haan en Sylvana Simons, die hoog scoren. Maar hoe scoren de fractievoorzitters en de fracties van de andere partijen.

VVD - Sophie Hermans. Zij heeft 25 punten gehaald in april. Dit komt echter alleen door haar deelname aan de commissie voor Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zonder deze deelname had ze nul punten gehaald. Voor de tweede keer staat de VVD niet op de eerste plaats in de fractieranglijst. Wat toch opmerkelijk is met 10 zetels meer dan D66.

D66 - Jan Paternotte staat op plek 141ste plek. Ook dit komt alleen vanwege zijn deelname aan de commissie voor Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De D66 fractie heeft een top maand gehad. Ze staan daarom ook op een eerste plek in de fractieranglijst.

CDA - Pieter Heerma staat op plek 141. Ook dit komt alleen vanwege zijn deelname aan de commissie voor Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Inge van Dijk was wederom het best scorende Kamerlid van het CDA.

PVV - Geert Wilders doet het niet heel anders dan zijn collega’s bij de andere grote fracties. Plek 131 met 95 punten. De ervaren Kamerleden Dion Graus (#47), Fleur Agema (#51), Léon de Jong (#57) en Barry Madlener (#61) zijn de enige PVV Kamerleden die bovengemiddeld scoren.

SP - Lilian Marijnissen staat op plek 144. Zij heeft 20 punten gehaald met een set Kamervragen. Het zal haar een zorg zijn want haar fractie is (wederom) de best scorende oppositiepartij en met de nieuwe nummer 1 Renske Leijten, zal ze in haar nopjes zijn. Haar aangenomen amendementen bij de wijziging van de Algemene bestuursrecht hebben haar ontzettend veel punten opgeleverd. Ook aan aanwezigheid bij verschillende commissiedebatten, aangenomen moties, toezeggingen en Kamervragen, zorgt voor een zeer overduidelijke nummer 1 positie.

GroenLinks - Jesse Klaver heeft het iets rustiger gedaan in de Tweede Kamer na een goede maand in maart. Hij staat in de maand april op plek 103. Met zes Kamerleden in de top 40, heeft GroenLinks het gewoon prima gedaan.

Partij van de Arbeid - Attje Kuiken heeft het niet rustiger aangedaan nadat ze fractievoorzitter is geworden. Met plek 25 mag ze dan ook heel tevreden zijn. Ondanks dat ze deze maand een zetel minder hebben, is de fractie geëindigd op plek 7.

Christenunie - Gert Jan Segers is geëindigd op plek 132. ChristenUnie laat wel zien hoe je als kleine partij, die ook nog eens in de coalitie zit, hoog kan scoren. Vier Kamerleden staan in de top 21 met een prachtige zevende plaats voor Pieter Grinwis. Terugkerend Kamerlid Stieneke van der Graaf is iets teruggezakt en staat nu op plek 21.

FvD - Na een prima maand van Pepijn van Houwelingen is het zelfs hem niet deze maand niet gelukt om bovengemiddeld te scoren. Hij is geëindigd op plek 75. Nog steeds de best scorende FvD’er. Forum leider Thierry Baudet heeft deze maand wel punten gehaald. Met 200 punten komt hij op een 118de plek.

Partij voor de Dieren - Esther Ouwehand (#126) heeft 135 punten weten te verzamelen. De fractie heeft drie Kamerleden die bovengemiddeld scoren en drie Kamerleden, waaronder zijzelf, die ondergemiddelde scoren. Eva van Esch scoort hoog met haar 23ste plek. Waarbij nieuw Kamerlid Leonie Vestering opnieuw de laagst geklasseerde PvdD’er is. Met 20 punten voor een set Kamervragen vinden we haar terug op plek 144.

SGP - Kees van der Staaij vinden we terug op plek 80. De fractie scoort gemiddeld met een 33ste plek voor oud nummer 1 Chris Stoffer en een 42ste plek voor Roelof Bisschop.

DENK - Farid Azarkan blijft continue hoog scoren. Nu weer op de 10de plek. Stephan van Baarle, in januari nog op een tweede plek, staat deze maand op plek 6.

JA21 - Joost Eerdmans scoort net iets bovengemiddeld met plek 57. Nog steeds stukken beter dan veel andere fractievoorzitters. Maarten Goudzwaard, de tijdelijke vervanger van Pouw-Verweij, is lekker van start gegaan met een 31ste plek.

VOLT - Beide Kamerleden scoren weer bovengemiddeld, al is het deze maand iets krapper. Fractievoorzitter Dassen op plek 63 en Marieke Koekkoek op een mooie plek 15.

Groep Van Haga - Hoewel dit een afsplitsing betreft, heeft deze groep wel meerdere zetels. Daarom is Groep Van Haga ook opgenomen in deze lijst. De fractieleider van Groep Van Haga, Wybren van Haga staat op een mooie derde plek. Hij is hiermee de best scorende fractievoorzitter in dit lijstje, los van de eenpitters. Hij heeft deze hoge score gehaald door 21 sets Kamervragen in April. Hans Smolders heeft wederom nul punten behaald.

Vorige
Vorige

Renske Leijten opnieuw op één, Caroline van der Plas en Wybren van Haga runners-up

Volgende
Volgende

Renske Leijten (SP) dankzij aangenomen amendementen naar eerste plaats in Nationale Politieke Index