Nationale Politieke Index: de highlights van november

Door alle cijfertjes kan het lastig zijn om in een oogopslag de opvallende uitkomsten te zien. Hieronder daarom enkele highlights van de redactie van de Nationale Politieke Index van oktober 2021. Let op: deze cijfers hebben alleen betrekking op de maand november.

Gemiddelde is gestegen

In de ranglijst zie je dat deze is verdeeld tussen “blauwe” en “grijze” Kamerleden. De blauwe Kamerleden scoren bovengemiddeld en de grijze Kamerleden ondergemiddeld.

Het gemiddelde is gestegen. Waar in september 59 Kamerleden bovengemiddeld scoorden was dat in oktober gedaald naar 57 Kamerleden. Dit is nu gestegen naar plek 71. Deze plek wordt ingenomen door het D66 Kamerlid Kiki Hagen.

Top 10

In de top 10 hebben we een aantal nieuwkomers. Ieder Kamerlid begint elke maand met nul punten. Kamerleden die in november niet in top 10 stonden zijn Chris Stoffer (SGP) van plek 23 naar 1, Lisa Westerveld (GroenLinks) van plek 13 naar gedeelde vijfde plek, Roelof Bisschop (SGP) van plek 49 naar een gedeelde vijfde plek en Senna Maatoug (GroenLinks) van plek 23 naar 7.

Weging-slider

Op de NPI website kun je met drie sliders (schuifknoppen) de weging aanpassen. Hierdoor krijg je een aangepaste ranglijst:

Wetgevende taak (100% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Chris Stoffer (SGP)

2: Caroline van der Plas (BBB)

3: Don Ceder (ChristenUnie)

Controlerende taak (0% wetgeving, controle op 100% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Pieter Grinwis (ChristenUnie)

2: Caroline van der Plas (BBB)

3: Roelof Bisschop (SGP)

Volksvertegenwoordiging (0% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 100%)

1: Chris Stoffer (SGP)

2: Caroline van der Plas (BBB)

3: Tom van der Lee (GroenLinks)

Top 25

In de top 25 zijn er wat verschuivingen gekomen. De drie grootste stijgers zijn Mirjam Bikker (ChristenUnie), Jan Paternotte (D66) en Roelof Bisschop (SGP). De stijging van Mirjam Bikker zit hem in een aangenomen amendement en een aantal aangenomen moties. Deze onderdelen tellen relatief zwaar mee. Jan Paternotte heeft zijn stijging te danken aan zijn aangenomen moties en deelname aan plenaire debatten. Roelof Bisschop heeft veel punten weten te verzamelen wetgevende en controlerende taak. Hiermee is hij ook gestegen naar de vijfde plek.

Top 10 nieuwkomers

In de top 10 van de nieuwkomers zijn er ook wijzigingen. Mirjam Bikker (ChristenUnie) is de top 10 binnengekomen met plek 8. Waar ze vorige maand nog op plek 40 stond. Kati Piri (Pvda) vinden we terug op de zevende plek. Vorige maand was dit nog plek 23. Alexander Hammelburg (D66) is tien plekken gestegen en staat nu op plek 8. Senna Maatoug (GroenLinks) staat op plek vier waar ze vorige maand nog de 13de plek innam.

Fracties en voorzitters uitgelicht

Uiteraard hebben we de fractievoorzitters van de ‘eenpitters’, zoals Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Liane den Haan en Sylvana Simons, die hoog scoren. Maar hoe scoren de fractievoorzitters en de fracties van de andere partijen.

VVD - Hoewel het formeel Mark Rutte is nemen wij hier zijn plaatsvervanger voor de vergelijking, Sophie Hermans. Zij heeft nul punten gehaald in november. Vanaf plek 142 tot plek 160 staan de Kamerleden die de afgelopen maand geen enkele punt gehaald hebben (dit is inclusief de al reeds vertrokken Kamerleden). Gezien het feit dat dit vrijwel alleen Kamerleden zijn die actief zijn tijdens de huidige formatie, verwachten we dat dit na de formatie snel gaat veranderen.

D66 - Sigrid Kaag staat op plek 134. Zij heeft 25 punten gekregen vanwege haar lidmaatschap bij van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Zij heeft deze commissie overgenomen van Rob Jetten.

CDA - Wopke Hoekstra’s taken (plek 145, nul punten in heel november) worden over het algemeen overgenomen door Pieter Heerma (plek 143). De CDA fractie als geheel wel beter gescoord dan de maand oktober. Ze hebben de derde plek weer overgenomen van de SP bij de fractieranglijst.

PVV - Waar Geert Wilders het jaar goed begon, is hij minder actief dan de eerste maanden na de verkiezingen. Vorige maand stond hij op plek 85 maar dat is nu gedaald naar plek 124. De fractie al geheel doetwel beter dan voorgaande maanden met drie Kamerleden die bovengemiddeld scoren. Barry Madlener, Raymond de Roon en Alexander Kops. De overige 14 Kamerleden scoren ondergemiddeld.

SP - Lilian Marijnissen staat op plek 140. Zij heeft 20 punten gehaald met een set Kamervragen. Waar de SP de vorige maand nog de hoogst scorende oppositie partij was, is die plaats nu naar GroenLinks gegaan. Zes Kamerleden scoren bovengemiddeld. De nummer 2 van vorige maand Renske Leijten vinden we deze maand terug op plek 79.

GroenLinks - Jesse Klaver is een van de Kamerleden met nul punten in november. Toch opvallend aangezien GroenLinks niet aan de formatie onderhandelingen meedoet. De fractie heeft het wel erg goed gedaan in November met 3 (!) Kamerleden in de top 10. Hiermee is GroenLinks de best scorende oppositie partij.

Partij van de Arbeid - Lilianne Ploumen staat op plek 116 met 270 punten. Van haar fractie (negen zetels) scoren deze maand zes Kamerleden bovengemiddeld. Alleen Khadija Arib, Joris Thijssen en Ploumen scoren ondergemiddeld.

Christenunie - Gert Jan Segers heeft slecht 25 punten weten te verzamelen. Voor deze punten heeft hij een technische briefing bij gewoond. De ChristenUnie doet het werk nu feitelijk met 3 Kamerleden en daarmee is het knap dat zij nog de negende plek hebben in de fractieranglijst.

FvD - Ook in november (net als in september en oktober) scoort alleen Pepijn van Houwelingen bovengemiddeld bij de FvD (plek 67). Forum leider Thierry Baudet is deze maand geëindigd op plek 111. De fractie van 5 Kamerleden staat op de 18de plek (van de 19 fracties. Dit betekent dat de fractie inmiddels ook voorbij is gestreefd door Bij1 en Pieter Omtzigt (beide 1 zetel).

Partij voor de Dieren - Esther Ouwehand (#139) heeft 20 punten weten te verzamelen. Deze heeft zij gekregen door het indienen van een set Kamervragen. De fractie heeft drie Kamerleden die bovengemiddeld scoren en drie Kamerleden, waaronder zijzelf, die ondergemiddelde scoren.

SGP - Kees van der Staaij vinden we terug op plek 35. Wat een mooie stijging is aangezien hij de vorige maand nog op plek 62 stond. De fractie scoort stukken beter dan voorgaande maanden met een plek prachtige eerste plek voor Chris Stoffer en een vijfde plek voor Roelof Bisschop.

DENK - Farid Azarkan heeft het deze maand iets rustiger gedaan. Wij vinden hem terug op de 31ste plaats. Zijn fractie doet het nog steeds goed met een 22ste voor Sephan van Baarle en plek 38 voor Tunahan Kuzu.

JA21 - Voor het eerst scoren niet alle Kamerleden van Ja21 bovengemiddeld. Joost Eerdmans vinden we namelijk terug op plek 80. Derk Jan Eppink en Nicki Pouw-Verweij vinden we terug op de 40ste en 41ste plaats.

VOLT - Bij Volt scoren nog wel alledrie de Kamerleden bovengemiddeld. Fractievoorzitter Laurens Dassen mag trots zijn op zijn zestiende plek. Nilüfer Gündoğan is net aan de hoogst geklasseerde Volt Kamerlid met haar 24ste plek. De fractievoorzitter vinden we terug op plek 25.

Groep Van Haga - Hoewel dit een afsplitsing betreft, heeft deze groep wel meerdere zetels. Daarom is Groep Van Haga ook opgenomen in deze lijst. De fractieleider van Groep Van Haga, Wybren van Haga staat op de 14de plek. Hij is hiermee de best scorende fractievoorzitter in dit lijstje, los van de eenpitters. Zijn fractiegenoot Hans Smolders is samen met Jesse Klaver de enige Kamerleden van de oppositie die nul punten hebben behaald.

Vorige
Vorige

Chris Stoffer (SGP) nummer 1 van de maand november

Volgende
Volgende

Aanpassingen in de Index van de maand november