Nationale Politieke Index: de highlights van 1-8-2022 tot 1-2-2023

Door alle cijfertjes kan het lastig zijn om in een oogopslag de opvallende uitkomsten te zien. Hieronder daarom enkele highlights van de redactie van de Nationale Politieke Index. Let op: deze cijfers hebben betrekking op de periode: augustus 2022 tot maart 2023.

Pieter Grinwis (CU) meest actieve Kamerlid, gevolgd door Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt

Pieter Grinwis (ChristenUnie), Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (zelfstandig) zijn de meeste actieve Kamerleden in de afgelopen periode (augustus 2022 tot februari 2023). De NPI houdt aan de hand van cijfers van het parlement zélf bij wat Kamerleden precies doen in de Tweede Kamer. Zijn ze betrokken bij wetgeving, hoe geven ze invulling aan hun controlerende taak en wat doen ze als volksvertegenwoordiger? Nieuw is dat het aantal indicatoren dat wordt gemeten is uitgebreid van 20 naar 27 en dat nu aftrek plaatsvindt voor niet-aangenomen moties.

Top 10

In de top 10 zien we vooral bekende gezichten. Het onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt staat op het podium. Joba van den Berg en Senna Maatoug zijn opvallende stijgers. Over het algemeen zie je de woordvoerders pensioenen veel terugkomen in de top 20. De uitgebreide pensioenwet koste veel debatten en voor debatten rondom wetgeving, krijg je veel punten.

Weging-slider

Op de NPI website kun je met drie sliders (schuifknoppen) de weging aanpassen. Hierdoor krijg je een aangepaste ranglijst:

Wetgevende taak (100% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Pieter Grinwis (ChristenUnie)

2: Pieter Omtzigt

3: Lisa Westerveld (GroenLinks)

Controlerende taak (0% wetgeving, controle op 100% en volksvertegenwoordiging op 0%)

1: Pieter Grinwis (ChristenUnie)

2: Stieneke van der Graag (ChristenUnie)

3: Michiel van Nispen (SP)

Volksvertegenwoordiging (0% wetgeving, controle op 0% en volksvertegenwoordiging op 100%)

1: Caroline van der Plas (BBB)

2: Wybren van Haga

3: Pieter Grinwis

Top 10 nieuwkomers

In de top 10 van de nieuwkomers zijn er ook wijzigingen. Joris Thijssen, Kamerlid van de Pvda, staat voor het eerst in de Top 3

Uiteraard hebben we de fractievoorzitters van de ‘eenpitters’, zoals Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Liane den Haan en Sylvana Simons, die hoog scoren. Maar hoe scoren de fractievoorzitters en de fracties van de andere partijen?

VVD – Sophie Hermans (#138). Zij heeft 449 punten gehaald. De fractie van de VVD staat bovenaan, maar vooral omdat het de grootste Kamerfractie is. De nieuwkomers Silvio Erkens(#30)Ruben Brekelmans (#39), en Thom van Campen (#72) halen de meeste punten voor de VVD binnen. Naast Erkens heeft geen enkele VVD’er een top 30 notering gerealiseerd. 

D66 – Jan Paternotte staat op plek 133ste plek. Hoogste notering van D66 is voor woordvoerder ‘stikstof’ Tjeerd de Groot op plek 21 

CDA – Pieter Heerma staat op plek 135. Derk Boswijk (#12) en Inge van Dijk (#15) zijn de hoogst scorende CDA’ers. 

PVV – Geert Wilders doet het niet heel anders dan zijn collega’s bij de andere grote fracties. Hij staat op plaats 126 met 609 punten. Pensioenwoordvoerder Leon de Jong (#118) is een slachtoffer van de nieuwe motie regel. Een groot aantal door hem ingediende moties is niet aangenomen en hierdoor heeft hij veel punten aftrek gekregen. 

SP – Lilian Marijnissen staat op plek 127. De fractie scoort iets minder hoog dan gebruikelijk en staat op de vijfde plek achter GroenLinks. Met drie Kamerleden in de top 20, doet de SP het goed. Michiel van Nispen is deze maand de best scorende SP’er met een 10de plek. Renske Leijten doet het natuurlijk uitstekend op plaats 12. 

GroenLinks – Jesse Klaver staat met 621 punten op de 125ste plek. Dit is vergelijkbaar met zijn collega fractievoorzitters. Lisa Westerveld staat weer trouw in de top 10. Pensioenwoordvoerder Senna Maatoug is de top 10 binnengekomen. 

Partij van de Arbeid – Attje Kuiken staat op plek 109 met 888 punten. Henk Nijboer en Barbara Kathmann scoren beide erg goed. Voor Nijboer komt dit mede door zijn initiatiefwetsvoorstel Wet vaste Huurcontracten ingediend samen met Pieter Grinwis (ChristenUnie) 

Christenunie – Gert Jan Segers is geëindigd op plek 85 maar is inmiddels vertrokkenKamerlid Mirjam Bikker is nu fractievoorzitter en doet het goed op plek 49. Laten we hopen dat ze dit weet vol te houden met haar nieuwe rol in het parlement. ChristenUnie laat wel zien hoe je als kleine partij, die ook nog eens in de coalitie zit, hoog kan scoren. 

FvD – Pepijn van Houwelingen is nog steeds de enige FVD’er die zijn ambachtelijke Kamerwerk werk serieus lijkt te nemen. Nog altijd de best scorende FvD’er. De andere vier komen niet in de buurt. Forum leider Thierry Baudet staat met 351 punten op plek 142. Vergelijkbaar met andere fractievoorzitters. 

Partij voor de Dieren – Esther Ouwehand is lang uit de roulatie geweest en sinds kort weer terug in de Kamer. Zij werd vervangen door Eva Akerboom (#143) als Kamerlid en Christine Teunissen (#120) was in deze periode fractievoorzitter. Lammert van Raad (#26) en Leonie Vestering (#67) zijn traditiegetrouw de best scorende Kamerleden namens de PvdD.

SGP – Kees van der Staaij vinden we terug op plek 60. De gehele fractie scoort bovengemiddeld met een vijfde plek voor oud nummer 1 Chris Stoffer en een 51ste plek voor Roelof Bisschop.

DENK – Farid Azarkan blijft continue hoog scoren. Deze keer op de 17de plek. Stephan van Baarle, die zich steeds nadrukkelijker laat zien in de plenaire zaal vinden we terug op plek 27. Tunahan Kuzu valt iets tegen met een 80ste plek. 

JA21 – Joost Eerdmans scoort net iets bovengemiddeld met plek 78. Nog steeds stukken beter dan veel andere fractievoorzitters. Nicki Pouw-Verweij (#33) en Derk jan Eppink (#64) hebben goed gescoord de afgelopen maanden. 

VOLT – Beide Kamerleden scoren bovengemiddeld. Fractievoorzitter Laurens Dassen op plek 34 en Marieke Koekkoek op plek 69. 

Groep Van Haga – Hoewel dit een afsplitsing betreft, heeft deze groep wel meerdere zetels. Daarom is Groep Van Haga ook opgenomen in deze lijst. De fractieleider van Groep Van Haga, Wybren van Haga staat op de vijftiende plek. 


Vorige
Vorige

Wijzigingen in de Nationale Politieke Index

Volgende
Volgende

Top 3 Kamerleden 2021-2022: Van der Plas (BBB), Grinwis (CU) en Westerveld (GL)