Wijzigingen in de Nationale Politieke Index

Sinds de laatste update is het team van de Nationale Politieke Index druk bezig met het integreren van de Tweede Kamer-systemen in onze website. We hopen binnen afzienbare tijd de cijfers per Kamerlid ‘realtime’ te kunnen presenteren. Je kunt dan iedere moment van de dag op deze website terecht om de belangrijkste statistieken van ieder Kamerlid afzonderlijk tot je te nemen.

Belangrijke veranderingen per 1 maart 2023:

Indicatoren

De ranglijst bestond tot 1 maart 2023 uit 20 indicatoren. Deze waren onderverdeeld in in drie ‘dimensies’: de wetgevende taak, de ontrolerende taak en de volksvertegenwoordige taak. Per 1 maart is het aantal indicatoren uitgebreid tot 27. De Nationale Politieke Index wil zoveel mogelijk relevante aspecten van het Kamerlidmaatschap kunnen betrekken bij het rapporteren over de activiteiten van Kamerleden in de Tweede Kamer. De volgende indicatoren toegevoegd aan de Nationale Politieke Index:

Wetgevende taak

Nieuw: Wetgevingsoverleg (plenair)

Nieuw: Wetgevingsoverleg (commissie)

Nieuw: Plenair debat initiatiefwetgeving

Controlerende taak

Nieuw: Mondelinge vragen

Nieuw: Interpellatiedebat

Nieuw: Ingediende motie - punten aftrek (toelichting: hoewel een aangenomen motie één van de indicatoren is die relatief weinig ‘oplevert’ in de Index - wetgevingsactiviteiten tellen het zwaarst -worden voortaan ook punten afgetrokken voor niet aangenomen moties.)

Volksvertegenwoordiging

Nieuw: Plenair debat (Overig), hier valt bijvoorbeeld de Algemene politieke beschouwingen onder. Ook debatten over Europa worden soms onder deze noemer geregistreerd.

Roadmap

Wat mag je de komende tijd van ons verwachten? Wij zijn druk bezig met het uitbreiden van de website. Wij werken aan een dagelijkse update van de indicatoren en nog makkelijker te filteren informatie over de activiteiten van Kamerleden. Hiermee wil de NPI een belangrijke startpagina worden voor politiek geïnteresseerden. Hou deze website daarom goed in de gaten.

Volgende
Volgende

Nationale Politieke Index: de highlights van 1-8-2022 tot 1-2-2023