Opvallend: Geen enkele VVD-er in Top 30, wel als fractie hoogste totaalscore, SP doet het goed

Cover HP/De Tijd september 2022

Wanneer je de scores van alle Kamerleden bij elkaar optelt, dan heeft de VVD (34 zetels) de meeste punten (107.955). Opmerkelijk is wel dat er geen enkel Kamerlid van de VVD in de top 30 staat. Coalitie partijen D66 (24 zetels) en CDA (14 zetels) completeren de top 3. Zij hebben wél Kamerleden in de top 30.

De hoogt scorende oppositie partij is de SP. Deze fractie bezet met 9 zetels de vierde plek in de ranglijst. GroenLinks, Partij van de Arbeid en ChristenUnie staan op de vijfde, zesde en zevende plaats.

We zien de PVV pas op de achtste plaats. Als grootste oppositie partij, met veel ervaren Kamerleden, zou je verwachten deze fractie hoger in de lijst terug te vinden. Op de negende plaats staat de Partij voor de Dieren (6 zetels) en de SGP, met ‘slechts' drie zetels, maakt de top 10 compleet.

De fractievoorzitters, van de (middel) grote partijen, scoren relatief laag. Zij geven een andere invulling aan het Kamerlidmaatschap door het leiding geven aan een fractie. Attje Kuiken (PvdA, plek 35) en Jan Paternotte (D66, plek 49) zijn nu nog een positieve uitzondering, maar zij zijn beide niet de gehele periode fractievoorzitter geweest. De andere fractievoorzitters staan zelfs niet in de Top 100. Geert Wilders (PVV, 104), Jesse Klaver (GroenLinks, 124), Pieter Heerma (CDA, 129), Sophie Hermans (VVD, 137) en Lilian Marijnissen (SP, 143).

Vorige
Vorige

Top 3 Kamerleden 2021-2022: Van der Plas (BBB), Grinwis (CU) en Westerveld (GL)

Volgende
Volgende

Top 30 van ‘ijverigste’ Tweede Kamerleden in HP/De Tijd van september!